Premi Nobel per la Canonja

Alfred Nobel, fa 143 anys, de ben segur que ja es devia fixar amb la Canonja, un poble agrícola, mediterrani, situat prop d’una ciutat històrica com Tarragona i amb un gran futur per descobrir. S’hi devia fixar l’any 1872, quan poc després de descobrir la dinamita, Nobel fundà l’empresa SED (Sociedad Anónima Española de la Pólvora Dinamita. Privilegios Alfred Nobel); uns quants anys després aquesta empresa es convertiria en la UEE (Unión Española de Explosivos). En definitiva, un negoci al voltant dels explosius i els seus derivats.

La fortuna acumulada per Nobel amb el negoci dels explosius, però també del petroli, li permeté deixar en testament la voluntat de crear els Premis Nobel per tots aquells que, al llarg de l’any, es destaquessin en el algun camp. Oxímorons de la vida ens porten a que el creador de la dinamita adjudiqui premis a la pau.

Però bé, tornem a la Canonja. Crec que el nostre poble no es mereix encara cap candidatura als Premis Nobel, però temps al temps. Tot i així, si que ens podem penjar la medalla d’acollir en el nostre terme municipal l’empresa MAXAM. Es tracta ni més ni menys que l’empresa que fundà Alfred Nobel, que actualment té aquest nom. Però MAXAM segur que la recordareu perquè va ser l’empresa que té la indústria Nitricomax que el passat 25 de maig va patir una fuita d’òxid de nitrogen i que generà un núvol tòxic ben visible; malgrat l’incident, no s’activà la fase d’alarma del PLASEQTA, tot i que algunes autoritats i cossos de seguretat ho van recomanar. L’ombra explosiva d’Alfred Nobel va prevaldre a la seguretat dels veïns i veïnes de la Canonja i dels Barris de Ponent de Tarragona.

Tranquils, a la Canonja MAXAM no fabrica dinamita, sinó productes químics derivats sobretot del nitrogen, que posteriorment serviran per fer explosius en altres centres de producció de l’empresa. MAXAM no és una empresa qualsevol, MAXAM és indústria de la guerra, ja que a través de la seva filial militar Expal és un dels principals proveïdors del Ministeri de Defensa espanyol i d’altres països del món. MAXAM fou una de les principals empreses de fabricació de mines antipersona fins la seva prohibició. Una investigació per part de les Nacions Unides va descobrir que a l’Iraq es van utilitzar armes químiques (gas mostassa) en carcasses fabricades per Expal, la filial militar de MAXAM.

Fa unes setmanes vaig tenir l’ocasió de visitar l’empresa, a les seves instal·lacions de la Canonja, acompanyat de l’alcalde Roc Muñoz i altres regidors del municipi. Evidentment l’empresa ens informà de l’ampli ventall de productes que genera i els usos que tenen, ens va rebre molt amablement (cosa que agraeixo) i també ens insistí en què el percentatge de negoci que li suposa l’armament és petit en comparació amb la resta. De qualsevol manera, avui dia MAXAM nodreix la guerra arreu del món, sobretot amb negocis a països com Turquia, Rússia, Israel i el Kazakhstan, segons informa el Centre Delàs d’Estudis per la Pau.

Per tots aquests motius, perquè la CUP no vol que la indústria de la guerra continuï, perquè no volem contribuir als crims contra la humanitat que estan executant els països que nodreix MAXAM, perquè les seves instal·lacions no ens garanteixen la seguretat, perquè no volem mirar cap a un altre costat i perquè per sobre de tot volem aconseguir un poble amb una economia que no contribueixi a la destrucció, la guerra i la contaminació, farem el possible perquè arribi el dia en què MAXAM abandoni la Canonja. Ni aquí, ni enlloc! Potser aquell dia la Canonja serà Premi Nobel de la Pau.

 

Joan Pons Solé
Regidor de la CUP a l’Ajuntament de la Canonja

Article del regidor de la CUP a l'Ajuntament de la Canonja, sobre l'empresa MAXAM.