La CUP de la Canonja s'adhereix a la proposta municipalista de la Xarxa per la Sobirania Energètica
Es tracta d’una proposta que adreça de manera especial el sector elèctric dins un marc energètic més general amb l’objectiu de que la població del municipi sigui sobirana sobre l’energia que necessita i s’aconsegueixin així municipis energèticament sostenibles.
Seguint la línia de les propostes que la CUP de la Canonja feia en matèria energètica al seu programa electoral, la candidatura s'ha adherit a la proposta municipalista de la Xarxa per la Sobirania Energètica. La proposta s'estructura en els següents eixos:
Primer el més urgent: pobresa energètica
El programa posa el focus en el problema de la pobresa energètica, que requereix una solució més urgent. La democràcia energètica comença per establir el dret a l’accés a un mínim d’energia per garantir els drets bàsics de les persones. És prioritària la creació d’una oficina de pobresa energètica seguint una estratègia de rescat ciutadà, amb l’objectiu de garantir l’accés al subministrament, prevenir els talls o restablir serveis sense cost per les persones afectades. Les empreses subministradores s’hauran de responsabilitzar i assumir els costos dels impagaments i els ocasionats per les gestions que genera el procés.
De l’oligopoli a la democràcia directa
Per garantir la justícia social i ambiental, blindada ara per la situació d’oligopoli al sector energètic, des de la Xse es veu imprescindible anar avançant cap a un model distribuït i de proximitat generació-consum basat en renovables. Es proposa realitzar una auditoria de les xarxes de distribució elèctrica per tal de promoure la creació d’una distribuïdora pública-ciutadana i la connexió entre usuaris via xarxes interiors veïnals.
En l’àmbit de la comercialització una proposta molt factible és la creació d’una comercialitzadora municipal d’energia verda.
Autosuficiència. Eficiència i estalvi energètic
Prenent com a model l’experiència de Rubí brilla, la proposta recull la formació d’un organisme municipal o mancomunat per l’autosuficiència i eficiència energètica. L’organisme s’encarregarà de promoure una nova cultura de l’energia basada en l’eficiència i l’estalvi. Aquest organisme treballarà per l’eficiència i rehabilitació d’edificis del sector públic, domèstic, industrial, agropecuari, serveis i comercial.
Autogeneració
Peça clau de la política de municipalització de l’energia, la proximitat de la generació i el consum i la utilització de fonts renovables locals fa que el model energètic sigui menys agressiu, més conscient pels consumidors, més democràtic, alhora que més just social i ambientalment.
La proposta recull un pla d’energies renovables que incentivi l’autogeneració renovable i a més un sistema de fluxos en teranyina que tingui en compte la creixent aportació de microgeneració distribuïda.
Per un municipi just i saludable
El municipi s’enfoca en relació als fluxos de matèria i energia que rep i aboca a l’exterior i per la seva interrelació amb tots els aspectes de la vida del municipi. Des d’aquesta perspectiva és des d’on es volen adreçar els grans reptes energètics i materials als que ens enfrontem en aquest segle.
Descarrega't la proposta completa fent clic aquí.
La CUP de la Canonja assistirà el dijous dia 14 de maig a un acte que tindrà lloc a les 19h al Cafè Metropol de Tarragona, on es presentarà i debatrà la proposta entre diferents formacions polítiques i els impulsors de la Xarxa per la Sobirania Energètica.