La CUP aposta per la recuperació de la gestió directa de la recollida de residus
Des de la CUP de la Canonja es demana rescindir el contracte que lliga aquest servei amb Tarragona.
Representants de les CUPs del Baix Penedès, el Camp i les Terres de l’Ebre han presentat públicament la campanya “El negoci de la brossa fa pudor” amb l’objectiu que les institucions públiques recuperin el control directe de la gestió dels residus, per tal de millorar la transparència, oferir un millor servei, unes millors condicions laborals i augmentar la sostenibilitat i el reciclatge.
Avui al migdia, davant la seu del Consell Comarcal del Tarragonès, la CUP ha presentant la campanya “El negoci de la brossa fa pudor”. Precisament, la gestió de la brossa de la comarca del Tarragonès està gestionada actualment per FCC -empresa que capitalitza la gestió de residus a les comarques- en pròrroga de contracte.
La regidora de la CUP de Tarragona, Laia Estrada, ha estat l’encarregada de presentar les línies estratègiques de la campanya de conscienciació ciutadana i de vindicació de la municipalització o recuperació pública de la gestió de residus.
Segons Estrada, “la gestió dels residus és un dels serveis que actualment costa més diners a les institucions i a la ciutadania, motiu pel qual les grans empreses com FCC, Acciona o CESPA obtenen suculents beneficis al llarg de l’any a costa de la qualitat del servei”.
El plantejament de la campanya “El negoci de la brossa fa pudor” és que si la gestió dels residus fos assumida directament per ajuntaments i consells comarcals, primaria el servei públic per sobre dels interessos econòmics, el que suposaria segons la formació de l’Esquerra Independentista, destinar el benefici industrial que s’enduen aquestes empreses a reinvertir en el servei, per tal de millorar-ne la qualitat, garantir els drets dels treballadors i treballadores i assumir majors quotes de responsabilitat ambiental.
Estrada ha destacat que “a les nostres comarques hi ha diferents casos judicialitzats per mala praxis en la gestió dels residus, com el cas de Reus i Torredembarra, el que demostra que la gestió directa també significaria una major transparència i un major control democràtic”.
Per últim, Laia Estrada ha explicat que la CUP ha editat material de campanya per tal que la ciutadania sigui conscient de com s’està gestionant actualment la recollida de residus i que implicaria assumir-ne la gestió directe. A partir d’aquí, cada CUP municipal o comarcal desenvoluparà la campanya en funció de la seva realitat.
Per tal d’explicar-ho, Estrada ha anat acompanyada del regidor reusenc, David Vidal, i el regidor canongí i conseller comarcal del Tarragonès, Joan Pons.
David Vidal ha explicat que arran de l’aprovació dels pressupostos a l’Ajuntament de Reus i que el contracte amb FCC acaba l’any vinent, “hem iniciat un taula d’estudi entre el govern municipal i la CUP per tal d’assumir de forma directa la gestió dels residus a la ciutat”.
Per altra banda, Joan Pons, s’ha ofert a l’Ajuntament de la Canonja a treballar per rescindir el contracte amb FCC, i també la Consell Comarcal del Tarragonès per igual com es fa al Baix Camp, l’Alt Camp i la Conca, gestionar els residus de forma comarcal.
Actualment el servei el presten empreses privades com FCC