La CUP s’oposa a l’ampliació de la planta del Grup Maxam a la Canonja
Aquesta empresa va ser la responsable de la fuita d’òxid nitrós que el 25 de maig va provocar afectacions diverses a veïns i veïnes del barri de Bonavista (Tarragona) i a la Canonja.
Els grups municipals de la CUP a Tarragona i la Canonja han manifestat en reiterades ocasions la perillositat de l’empresa química Nitricomax del Grup Maxam, ubicada al Polígon Sud tarragoní, raó per la qual el diputat de la CUP-CC Sergi Saladié ha manifestat que s’oposen a la sol·licitud que fa el Grup Maxam a la Generalitat per tal d’ampliar les seves instal·lacions.
Laia Estrada i Joan Pons, regidors de la CUP de Tarragona i de La Canonja, recorden que aquesta empresa va ser la responsable de la fuita d’òxid nitrós que el 25 de maig va provocar afectacions diverses a veïns i veïnes del barri de Bonavista (Tarragona) i a la Canonja, situats a uns 800 metres de l’empresa. Remarquen, a més, que l’any 2009 la mateixa planta va tenir una altra fuita d’àcid nítric que es va saldar amb una ridícula multa de 60.000 euros.
Al juliol de 2013, Maxam adquirí les accions de Nitricomax, fins aleshores propietat d’Ercros, i es dedica a la producció d’àcid nítric. En concret, aquesta empresa química produeix 30.000 tones anuals d’àcid nítric, i amb l’ampliació prevista la multinacional pretén produir 40.000 tones més anuals. Pons i Estrada alerten que l’àcid nítric és un compost molt corrosiu, la inhalació del qual pot provocar corrosió a la pell, ulls, aparell respiratori i gastrointestinal, tos, asfixia, expectoració de sang, marejos, debilitat, dificultats per respirar, etc. Uns perills als quals no només s’exposen els treballadors de la planta, sinó el conjunt de la població.
A més, Saladié recorda que l’interès comercial de l’àcid nítric rau bàsicament en que aquest component és la matèria primera de la fabricació d’explosius, activitat de la qual el grup Maxam, és un dels líders mundials. De fet, Maxam és una empresa referent en el negoci de l’armament, un holding de llarga trajectòria abans anomenat Unión Española de Explosivos (UEE).
Saladié és conscient de “la importància de vetllar pel teixit industrial del Camp de Tarragona, però no a qualsevol preu”. Per a ell la salut pública i la desmilitarització del territori són aspectes que cal avantposar als interessos comercials d’una empresa, “sobretot quan hi ha hagut diversos episodis que han suposat greuges per a la salut de la ciutadania”. En cas que la Generalitat accepti la sol·licitud de la multinacional i s’iniciï la tramitació ambiental corresponent, els regidors de la CUP de Tarragona i La Canonja no descarten fer mobilitzacions en contra.
Grups municipals de la CUP a l’Ajuntament de Tarragona i a l'Ajuntament de la Canonja
14 de gener de 2016
El diputat de la CUP, Sergi Saladié, és conscient de “la importància de vetllar pel teixit industrial del Camp de Tarragona, però no a qualsevol preu”.