Festes majors, festes participatives i populars

La CUP reclama unes festes majors que siguin un clar exercici de participació popular

S’apropen les festes majors d’estiu de la Canonja i Masricart, i amb elles tornem a topar amb un model organitzatiu que va arraconant aquelles festes populars organitzades per la mateixa societat i que donaven com a resultat una festa participativa. Unes festes on, més enllà d’omplir el temps d’oci cultural, també eren una manera d’enfortir les relacions humanes, amb el medi, el treball, la cultura o l’art.

Per a la Candidatura d’Unitat Popular, a la Canonja estem perdent l’oportunitat que les festes siguin l’expressió d’un poble que vetlla per les seves celebracions festives. I així ha sigut, com en els últims anys, no hem sigut capaços d’iniciar una festa major participativa amb la creació d’una Comissió de Festes. Una comissió que agrupi sensibilitats a través de les associacions i entitats del poble per tal de teixir una sèrie d’actes arrelats a la festa. Una comissió que treballi colze a colze amb la Regidoria de Festes i que, de pas, sigui la porta d’entrada de més processos participatius a una institució municipal que no pot fer esperar més la inclusió d’espais participatius en les seves àrees.

Ja tenim altres festes al poble que s’organitzen sota un model de tall participatiu –potser millorable, però alhora diferent– i que funciona. La Cavalcada de Reis, organitzada pels joves de la Canonja; el Carnestoltes, que s’organitza amb la participació de les diferents comparses, i, fins i tot, les Barraques del Mamut, que agrupa diferents entitats. Són iniciatives que fan recaure l’organització de les festes en els mateixos ciutadans. Festes que, a més, tenen un bona participació i èxit i que de pas ens fan sentir orgullosos de veure com som els mateixos ciutadans que ens impliquem en les festes i fem que siguin tot un èxit.

També demanem una gestió transparent i eficaç d’algunes activitats que envolten la festa major, com l’atorgació del servei de bar de la plaça de Catalunya, o de la venda de la samarreta de la Festa Major a les entitats. Des de l’assemblea de la Candidatura d’Unitat Popular creiem que la gestió d’aquestes activitats no es regeix d’una manera 100% transparent, ja que no hi ha cap procediment que atorgui aquestes activitats sota un reglament que ajudi a l’Ajuntament -i en concret a la Regidoria de Festes- a decidir a qui cedeix la gestió de les activitats.

Des de la Candidatura d’Unitat Popular estem a favor de treballar per superar un model no participatiu i institucional de les festes de la Canonja. Però per treballar en aquest sentit no podem seguir el camí emprès des de fa temps per l’Ajuntament de la Canonja. Aquest any 2016, un altre cop -i no és el primer-, el pregó de la festa major li serà atorgat a una persona que forma part del Partit dels Socialistes de Catalunya. Des del 2005, n’han estat 8: Monsterrat Tura, Xavier Sabaté, Josep Maria Sabaté Guasch, Josep Fèlix Ballesteros, Marina Geli, Joan Ferran, Joan Sabaté Borràs i Jaume Collboni. I aquest any no en serà una excepció. Una festa que comença amb la politització del primer acte de la festa major per part del partit que governa aquest Ajuntament no aplana el camí cap una festa de caràcter popular, participativa i transversal.

Amb esperit crític i amb ganes de millorar les nostres festes, bon estiu i bones festes majors d’estiu, participatives i populars! 

Per a la Candidatura d’Unitat Popular, a la Canonja estem perdent l’oportunitat que les festes siguin l’expressió d’un poble que vetlla per les seves celebracions festives.